Yakiniku Grill & Japanse Shichirin Grill

YAKINIKU

De glimmend zwarte Yakiniku mag je absoluut geen gewone barbecue noemen. Nee, dit is een alleskunner die je een kamado dient te noemen. Een kamado is een keramische barbecue die door de unieke vorm, het dikke keramiek en ventilatieroosters aan de bo-ven- en onderkant de lucht perfect laat circuleren en waardoor het zoveel meer is dan een gewone barbecue. Niet geheel onlogisch als je weet dat er duizenden jaren van ontwikkeling en perfectioner ing in is gaan zitten voordat de kamado ontstond zoals we die nu kennen.

Met je Yakiniku, wat in het Japans gegrild vlees betekent, heb je niet een barbecue in de tuin staan die alleen op zonnige avonden gebruikt zal gaan worden. Nee, je beschikt nu over een hulpmiddel dat je het hele jaar zult willen gebrui-ken en zelfs in de winter zorgt voor de meest aansprekende gerechten en bereidingen.

Het is namelijk niet alleen geschikt om eventjes een sateetje om en om te grillen Binnen een mum van tijd is deze op temperatuur en door de ventilatieroosters ook perfect op temperatuur te houden. Daarna is het aan jou of je op lage temperatuur gaat roken, er een perfect krokante pizza op bereid of toch liever die prachtige steak wilt grillen en nog wat extra rook mee wilt geven. Besef wel goed dat je aan het begin staat van een nieuwe hobby en je gewone fornuis steeds minder gebruikt zal gaan worden!

JAPANESE SHICHIRIN GRILL

Beefing up the people”, het motto van de Japanners. Mensen met eten bij elkaar brengen en eenvoudig grillen op een traditionele Japanse grill. Een mooie zomer-avond gezellig met familie en vrienden bij elkaar. De tafel gevuld met lekker eten en grillen maar. Een heerlijk avondvullend programma waarbij uw gasten kunnen genieten van een zomergourmet.

De Shichirin is gemaakt van keramiek met quartz, cordieriet en afgebakken op hoge temperatuur. Hierdoor wordt deze Shichirin een echte krachtpatser. De grill is gem-akkelijk schoon te maken door de geglazuurde buitenkant. Het toestel is enkel buiten te gebruiken met briketten, zelf-ontbrandende briketten of houtskool. De Japanners gebruiken binchotan houtskool, het zwarte goud van Japan waardoor extreem hoge temperaturen behaald kunnen worden. Een echte Yakitori grill behaalt een temper-atuur van 900+ graden. Naast het gebruik als Yakitori grill (spiesen) kan men op de ronde grill, die standaard geleverd wordt met een rooster, ook een teppanyaki plaat verkrijgen als accessoire. Kortom de hele Japanse keuken in 1 apparaat (ook wel Konro of Hibachi genoemd)

GESCHIEDENIS VAN DE KAMADO

Het is in de oorsprong afgeleid van de Aziatische tandoor. Men maakte een kuil in de grond, waarin een vuurtje werd gemaakt en waarin stenen zorgden voor de geleiding van warmte. Als de vlammen waren verdwenen, had men op de bodem gloeiende kooltjes en gebruikte men de zijkant van de kuil om brood tegen te bak-ken.

Toen men eenmaal de kennis had om potten te bakken, werd deze vanzelf-sprekend ook toegepast op deze kleioven. Deze was aan de bovenkant nog open en werd eigenlijk meer gebruikt als een warmtebron waarop een soort van pan of pot kon worden geplaatst om bijvoorbeeld rijst op te koken. Het was pas aan het begin van de vorige eeuw dat men in Japan een manier vond om de kamado ook te sluiten, zodat er zachtjes in gegaard kon worden. De kamado met een deksel die geopend en gesloten kan worden, is er dan nog niet.

Dat we daar nu dagelijks van kunnen genieten, hebben we te danken aan Amerikaanse militairen die in hun tijd na de Tweede Wereldoorlog deze “kamado” in wording aantroffen in Japan. De Amerikaanse voorliefde voor barbecue werd gecombineerd met de eeuwen- oude kennis en techniek uit Japan en door de juiste verfijning ontstond langzaam de kamado zoals we hem nu kennen.

YAKINIKU VS DE REST

 • De Yakiniku is een kamado grill gemaakt van extra dik keramiek van de hoogste kwaliteit in combinatie met het zeer sterke mineraal cordieriet. Bij de 19 inch is er zelfs gebruik gemaakt van 33 mm dik keramiek. De Yakiniku is daardoor bestand tegen alle weersomstandigheden en temperatuur schommelingen. Zelfs in de winter staat deze kamado grill voor je klaar.
 • Al het roestvrijstaal dat gebruikt is voor de Yakiniku is van het type 304. Dit staal is de beste keuze als het gaat om hittebestendigheid. Kortom, deze kamado is als geen ander bestand tegen alle weersomstandigheden.
 • De schoorsteen van de Yakiniku is eveneens gemaakt van 304 roestvrijstaal en roest, in tegenstelling tot de vaak voorkomende gietijzeren variant, helemaal niet.
 • De asschaal van de Yakiniku loopt breed uit, zodat hij meer as kwijt kan dan de gemiddelde kamado grill. De meegeleverde viltrand is gemaakt van onbrandbaar materiaal zodat de af-sluiting van de Yakiniku optimaal is.
 • De zuurstofaanvoer van de Yakiniku is onderverdeeld in maateenheden. Op die manier stel je elke keer weer dezelfde luchttoevoer in. En hij is voorzien van een roostertje tegen het verliezen van houtskool.
 • De Woodchipper is luchtdicht en dubbel geïsoleerd zodat jij deze kamado kunt bedienen, zonder je vingers te verbranden. Door middel van een bajonetsluiting is de Woodchipper gemakkelijk te openen en te sluiten zonder dat de keramiek beschadigt.

KAMADO TECHNIEK

De recepten in deze brochure geven je al een goede indruk van de vele mogelijkheden waarover de Yakiniku beschikt. Echter, dit is pas het puntje van de ijsberg. We geven je graag nog wat extra tips:

 • Zorg voor goed grof houtskool. Hierdoor kan de zuurstof beter circuleren.
 • Steek 2 of 3 natuurlijke aanmaakblokjes aan (dus niet die witte) en zet de schuif beneden helemaal open. Laat het deksel 10 minuten open staan en sluit deze na die tijd. Zet de bovenste schuif nog 10 minuten open en daarna is de Yakiniku al klaar voor gebruik.
 • Door te spelen met de grootte van de openingen van de ventilatieroosters, bepaal je de temperatuur. Het onderste ventilatierooster hoeft maar 2 of 3 centimeter open te staan in combinatie met een kleine opening op het deksel om te gaan voor langzame bereidingen. Wil je een wat hogere temperatuur, zet dan het ven-tilatierooster op de/het? deksel wat verder open. Zeker in combinatie met de heat-reflector heb je alle controle over je bereiding en zal het niet meteen te hard bakken en kleuren.
 • Geef je bereiding extra rooksmaak mee door via de woodchipper houtsnippers toe te voegen.
 • Brood of taart bakken? Ook dat kan. Zet daarvoor de onderste schuif wat verder open.
 • Je kunt de temperatuur in de Yakiniku aflezen op de thermometer in het deksel.
 • Ben je klaar met je bereiding? Sluit dan beide ventilatieroosters. De Yakiniku dooft dan zeer snel, waardoor je de volgende dag de kooltjes veelal weer kunt gebruiken.